کد خبر: ۲۶۱۵۸
۱۶:۴۳ -۱۷ فروردين ۱۴۰۰

آیا میوه در تابستان گران می‌شود؟

روند گرانی میوه‌های پاییزه و زمستانه به بهار ۱۴۰۰هم کشیده شده است. غیر از موز که بعد از ۳ماه التهاب، از قله ۷۰هزار تومانی پایین آمد و قیمتش به نصف رسید، دیگر میوه‌ها یا گران‌تر شده‌اند یا در بهترین شرایط قیمت‌شان تغییر نکرده است.

افزایش قیمت میوه

نشان تجارت - روند گرانی میوه‌های پاییزه و زمستانه به بهار ۱۴۰۰هم کشیده شده است. غیر از موز که بعد از ۳ماه التهاب، از قله ۷۰هزار تومانی پایین آمد و قیمتش به نصف رسید، دیگر میوه‌ها یا گران‌تر شده‌اند یا در بهترین شرایط قیمت‌شان تغییر نکرده است.

به گزارش همشهری، با وجود تمهیداتی که برای عرضه مستقیم میوه با قیمت مناسب در ایام پیش از عید و در طول تعطیلات در میادین میوه و تره‌بار اندیشیده شد، مصرف‌کنندگان در مراجعه به میوه‌فروشی‌ها بعضا با نرخ‌هایی مواجه می‌شدند که دست‌کم برای این وقت سال بسیار عجیب بود. قیمت سیب و پرتقال که پرمصرف‌ترین میوه‌های ایام عید محسوب می‌شوند در میوه‌فروشی‌ها بالای ۲۵هزار تومان و قیمت کیوی ۳۰هزار تومان بود‎؛ یعنی هم‌قیمت با موز.

نایب‌رئیس اتحادیه کشوری باغداران در اسفندماه در گفتگو با همشهری از کاهش تقاضا در بازار سخن گفته و ضمن رد هرگونه کمبود در بحث میوه‌های زمستانی، اعلام کرده بود؛ با وجود ذخیره‌سازی مناسب انواع میوه‌های پرتقاضا در انبارها، فقط ۳درصد ذخایر توزیع شده است. مجتبی شادلو با تأکید بر ضرورت تسهیل در صادرات میوه از نگرانی تولیدکنندگان از فروش نرفتن محصولاتشان خبر داده بود، درحالی‌که بخش زیادی از کاهش تقاضایی که در گفته‌های این مقام صنفی به آن اشاره شد به قیمت بسیار بالای میوه در خرده‌فروشی‌ها باز می‌گشت.

در بخش سبزیجات نیز شاهد افزایش قیمت بودیم به‌طوری‌که گزارش مرکز آمار نشان می‌داد در بهمن ۹۹بیشترین افزایش قیمت در بخش میوه و سبزیجات رخ داده است. براساس این گزارش، خیار با ۴۷.۴درصد رکورددار رشد قیمت در بهمن‌ماه بوده و بعد از آن نیز ۲محصول دیگر از همین گروه غذایی یعنی بادمجان با ۳۷.۶و موز با ۳۳درصد رشد در مقام دوم و سوم قرار گرفتند؛ افزایش قیمتی که تا فروردین امسال هم ادامه پیدا کرد.

۳۵درصد ذخایر همچنان باقی است

به‌گفته نایب‌رئیس اتحادیه باغداران کشور تا امروز که در پایان بازه زمانی توزیع میوه‌های زمستانه موجود در انبار‌ها هستیم ۶۵درصد ذخایر توزیع شده و هنوز ۳۵درصد ذخایر به بازار راه نیافته‌اند، درحالی‌که عرضه محصولات بهاره و تابستانه در بازار میوه آغاز شده و تا پایان اردیبهشت بازار با این میوه‌ها اشباع خواهد شد. شادلو با اشاره به هدف‌گذاری تامین میوه برای ۳۰۰میلیون نفر در برنامه چشم‌انداز ۲۰ساله کشور، افزود: این هدف‌گذاری با نگاه به صادرات بوده درحالی‌که امروز نه‌تن‌ها در زمینه صادرات، از برنامه‌های تعریف شده عقب هستیم بلکه تقاضای میوه در بازار‌های داخلی نیز به‌دلیل رشد نرخ‌ها در سطح خرده‌فروشی، کاهش یافته است.

قیمت میوه‌های تابستانه

کاهش تقاضا در بازار میوه به‌دلیل افت قدرت خرید در حالی رخ داده است که تولیدکنندگان معتقدند رشد قیمت‌ها متناسب با افزایش هزینه‌های تولید نبوده است. افزایش هزینه‌های باغداری و کشاورزی در سال گذشته، به‌گفته رئیس اتحادیه باغداران تهران، بیش از سه برابر بوده درحالی‌که قیمت محصولات فقط ۵۰درصد افزایش داشته است. اطلاعات موجود نشان می‌دهد؛ قیمت میوه‌های کمتر ماندگار بهاره و تابستانه همیشه به‌مراتب از زمستانه‌ها بالاتر بوده است و از حالا این نگرانی وجود دارد که گذر از فصل نوبرانه‌ها هم نتواند قیمت‌ها را پایین آورد. شادلو در گفتگو با همشهری، بدون اینکه پیش‌بینی صریحی از قیمت میوه‌های بهاره و تابستانه ارائه دهد، نرخ‌ها را وابسته به عرضه و تقاضا دانست و گفت: میوه‌های زمستانه که ماندگاری بالا و قابلیت ذخیره‌سازی دارند و توزیع آن‌ها به بازار با مشکلات کمی انجام می‌شود رشد قیمت بالایی داشتند، درحالی‌که قیمت میوه‌های بهاره به‌شدت تابع عرضه و تقاضاست و کوچک‌ترین مشکلی می‌تواند توزیع را مختل و بازار را ملتهب کند. تا پایان اردیبهشت به‌تدریج توت‌فرنگی، سیب گلاب، زردآلو و هلو به بازار می‌آید و بازار از محصولات بهاره اشباع می‌شود، اما معلوم نیست موج تورم و رشد هزینه‌های تولید قیمت این محصولات را تا کجا بالا خواهد برد.

قیمت کنونی میوه در میادین

هم‌اکنون هر کیلوگرم پرتقال بسته به رقم و کیفیت آن در میادین میوه و تره‌بار از ۷تا ۲۳هزار تومان و هر کیلوگرم سیب از ۸هزار تومان تا ۱۵هزار و ۵۰۰تومان عرضه می‌شود. موز از ۲۷هزار تومان تا ۳۳هزار تومان، سیب زرد ۱۰هزار تومان تا ۱۵هزار ۵۰۰تومان، سیب قرمز از ۸هزار تومان تا ۱۳هزار تومان و هر کیلوگرم سیب زرد لبنانی از ۸هزار تومان تا ۱۴هزار و ۵۰تومان عرضه می‌شود. پرتقال تامسون شمال نیز از ۱۰هزار تومان تا ۱۴هزار تومان، پرتقال جنوب از ۸هزار تومان تا ۱۲هزار تومان، پرتقال خونی از ۱۰هزار تومان تا ۱۵هزار تومان و پرتقال رسمی شمال از ۷هزار تومان تا ۱۱هزار تومان فروخته می‌شود.

ارسال نظرات
گوناگون